Ετικέτες

, ,

Το Σάββατο 13 Ιουλίου εγκαινιάζεται στη Χάβρα (= πρώην εβραϊκή συναγωγή) της Κω μία ακόμη έκθεση της αγαπητής φίλης  Γεωργίας Τσιάπα-Σιφναίου.

Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε κάποια στοιχεία από την μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία της, ώστε να τη γνωρίσουμε και να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε με μεγαλύτερη άνεση το έργο της.5DSC_3029Η Γεωργία Τσιάπα Σιφναίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στο ελεύθερο σχέδιο στο εργαστήριο του δασκάλου ελευθέρου σχεδίου Ν. Στέφου και συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής, Ιστορίας τέχνης και τεχνολογίας χρωμάτων στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στην Πλάκα με δάσκαλο τον ιστορικό συγγραφέα τέχνης και κριτικό Α. Κουρτικάκη.

Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στο Βόλο όπου μαθήτευσε στη σχολή αγιογραφίας της Ι.Μ. Δημητριάδος. Στην ίδια πόλη τελείωσε και σχολή Συντήρησης Ιστορικών και Παραδοσιακών Κτιρίων με υποτροφία.3DSC_3032Συνεχίζοντας τις σπουδές της στο χώρο της τέχνης ετοιμάζεται να παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό EDX που συνέστησαν από κοινού το Τεχνολογικό Ιστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο του Harvardμε θέμα την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής (AGlobalHistoryofArchitecture: Part 1).

Αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις ικανότητές της στο χώρο της τέχνης και του σχεδίου εργάσθηκε:

·        σε αναστηλώσεις παραδοσιακών κτιρίων στο Πήλιο

·        ως σχεδιάστρια και εργοδηγός στην τεχνική εταιρεία Προοπτική στο Βόλο.

·        Στο εργαστήριο Μελέτης και Ανάπτυξης αγροτικού χώρου στο τμ. Μηχ. Χωροταξίας & Περιφ. Ανάπτυξης του Παν/μιου Θεσσαλίας με έργο την αποτύπωση τοποθεσιών και συνόλων για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος στον ορεινό και νησιωτικό χώρο.

·        Στη δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Ιωαννιτών, στο δημοτικό μουσείο Δ. Ιωαννιτών, στο αρχείο Δ. Ιωαννιτών σε έργο καταγραφής ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Ιωαννιτών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

·        Δίδαξε ζωγραφική και αγιογραφία σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων σε πολιτιστικούς συλλόγους της Μαγνησίας, στο πολιτιστικό κέντρο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου Βόλου, «Η Ολκάς«, και στη Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού στο Βόλο.

Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει έργα της σε τρεις εκθέσεις:

·        Έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας Γαλλικό Ινστιτούτο, Βόλος 1999.

·        Έκθεση ζωγραφικής στο πλαίσιο των εορτασμών της ναυτικής εβδομάδας, Αλόννησος 1998.

·        Συμμετοχή σε ομαδική Έκθεση ζωγραφικής Αίθουσα Τέχνης «Ενώτιο», Βόλος 1997.

Παράλληλα με την ενασχόλησή της με τη ζωγραφική, έχει δημοσιεύσει στην εφημερίδα «Νέος Τύπος Μαγνησίας» (16-5-1999) εργασία με θέμα «Κωνσταντινούπολη, παρουσίαση της κοσμικής και Θρησκευτικής αρχιτεκτονικής μέσω των κυριότερων «κτίσεων» δειγμάτων της».

Στο αρχείο της υπάρχουν αδημοσίευτες εργασίες με θέματα:

«Ασσυροβαβυλώνιοι, οι έποικοι της Εδέμ – κτίρια – ναοδομία – καλλιτεχνική δημιουργία»

«Αποτύπωση παθολογίας και μελέτη επισκευής και συντήρησης λιθόκτιστων κτισμάτων στα Μελισσιάτικα Βόλου» DSC_3000Για το έργο της έχει γράψει ο κριτικός τέχνης Θανάσης Ζέρβας « . . . τα έργα της παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και ικανοποιούν το φιλότεχνο επισκέπτη . . . Οι φορητές εικόνες των αγίων έχουν μια μοναδική γλυκιά έκφραση και σκορπούν γύρω τη γαλήνη. Είναι Μακεδονικής και Κρητικής τεχνοτροπίας με μικρές επιρροές από την τεχνική του Κόντογλου. Δουλεύει το αυγό και το πλάσιμο (ανάμειξη χρωμάτων) είναι απαλό, γλυκό, ομαλό. Έτσι τα έργα της είναι ελκυστικά, όμορφα και εντυπωσιάζουν. Εκείνα που αναφέρονται στην παραδοσιακή ζωγραφική (γεωμετρικά σχήματα, κλαδιά φυτών, άνθη) είναι ζωντανά και με ωραίους χρωματισμούς. Η όλη της εργασία δείχνει ότι η φερέλπιδα νεαρή καλλιτέχνιδα έχει ταλέντο και η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία είναι ευοίωνη» (Εφ. «Θεσσαλία», 1999).DSC_3023Η θεματολογία των ελαιογραφίων της που θα παρουσιαστούν στη Συναγωγή το διάστημα από 13 μέχρι 17 Ιουλίου περιλαμβάνει θαλασσογραφίες, ορεινά και μεσογειακά τοπία, καθώς και σκηνές από την παραδοσιακή ζωή των προγόνων μας.DSC_3006Το έργο της Γεωργίας Τσιάπα-Σιφναίου παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς αποδίδει τις συνθέσεις της με ζεστά και ζωντανά χρώματα, ενώ εμφανής είναι η εκφραστική δύναμη της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτές. Τα τοπία της αποπνέουν εσωτερική γαλήνη και είναι «στημένα» επάνω σε σαφές και λειτουργικό σχέδιο που προβάλλει επαρκώς το θέμα της βοηθώντας τον φιλότεχνο να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα του έργου.

Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία σε αυτή τη νέα προσπάθεια της αγαπητής μας Γεωργίας!

Advertisement