Ετικέτες

, , , , ,

Κατά το έτος 1079 ή στις αρχές του 1080 ο όσιος Χριστόδουλος ο Λατρινός πέρασε από τη Στρόβιλο της Μ. Ασίας στο νησί της Κω μετά από πρόσκληση του Κώου μοναχού Αρσενίου Σκηνούρη. Η πρόσκληση είχε σκοπό την καλύτερη οργάνωση του ήδη ανεπτυγμένου μοναχισμού στο νησί.

Με την άφιξή του ο όσιος Χριστόδουλος εγκαταστάθηκε στην οχυρωμένη ορεινή τοποθεσία που σήμερα καλείται Παλαιό Πυλί και έχει εγκαταλειφθεί από του κατοίκους του, οι οποίοι, γύρω στο 1800, μετακινήθηκαν στο σημερινό Πυλί και στο Αμανιού. Ο Όσιος γρήγορα ίδρυσε μοναστήρι και οικοδόμησε, ως καθολικό, τον ιερό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο οποίος έλαβε την επωνυμία «των Καστριανών» λόγῳ του κάστρου που περιέβαλε το Πυλί.

Σύντομα το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, χάρη στις προσπάθειες του Οσίου, αλλά και του μοναχού Αρσενίου Σκηνούρη, ο οποίος είχε διαθέσει σε αυτό και σε άλλα μοναστικά ιδρύματα που οικοδόμησε στην Κω μεγάλο μέρος της πατρικής του περιουσίας.

Ο όσιος Χριστόδουλος παρέμεινε στο νησί μέχρι το 1088, όταν αντήλλαξε τις κτήσεις της Παναγίας των Καστριανών και κτήματα στη Λέρο που του είχε παραχωρήσει ο Κώος μοναχός Αρσένιος Σκηνούριος, με την Πάτμο, η οποία τότε ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Στο αρχείο της Μονής της Πάτμου σώζονται αρκετά σχετικά έγγραφα, κάποια από τα οποία είναι αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα, μεγάλης επιστημονικής και ιστορικής αξίας, υπογεγραμμένα από τους αυτοκράτορες Νικηφόρο Γ΄ Βοτανειάτη και Αλέξιο Κομνηνό, τα οποία ανεφέρονται σε αυτά τα γεγονότα απευθυνόμενα στο μοναχό Αρσένιο Σκηνούρη και στον όσιο Χριστόδουλο.

Από τη μονή της Παναγίας των Καστριανών σώζεται κατάγραφος ο ιερός ναός, ο οποίος πανηγυρίζει κατά την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Εφέτος ο εορτασμός λαμπρύνθηκε από τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, κατά τον Μέγα Εσπερινό, και από την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, κατά την κυριώνυμο ημέρα.

Η Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου όρισε ως Εκκλησιαστικό Επίτροπο της Παναγίας των Καστριανών τον κ. Βασίλειο Μολυβιάτη, ο οποίος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε όλα να είναι έτοιμα κατά την εορτή. Πλήθος πιστών συνέρεε από το μεσημέρι του Σαββάτου στο χώρο του Παλαιού Πυλίου. Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού υπάρχει η συνήθεια να προσφέρονται στους προσκυνητές λουκουμάδες και γεύμα, το οποίο παρασκευάζεται επί τόπου. Πολλοί από τους προσκυνητές παραμένουν στο ναό όλη τη νύχτα ανάβοντας φωτιές στη γύρω περιοχή για να ζεσταθούν και ψάλλοντας την παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, καθώς και άλλους ύμνους.

Η Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου έχει υπό τη φροντίδα της και τους άλλους δύο ναούς του Παλαιού Πυλίου, το ναό του Αγίου Αντωνίου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Το ορεινό τοπίο, το οποίο είναι επιβλητικό και υποβλητικό, θυμίζοντας την καστροπολιτεία του Μυστρά, είναι σπάνιας ομορφιάς.

Το προσκύνημα αυτό της Κω είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να διαφυλαχθεί και να προβληθεί πανελλαδικά η αξία του! Ο ναός της Παναγίας είναι παλαιότατος, σχεδόν 950 ετών, και αποτελεί έναν κατανυκτικότατο τόπο προσευχής και ένα σπάνιας ομορφιάς ιστορικό μνημείο.

Ευχή μας να ενισχυθούν από τους κρατικούς και τοπικούς φορείς οι άοκνες προσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη των μνημείων του χώρου του Παλαιού Πυλίου.DSC_1080 DSC_1121 DSC_1082 DSC_1087 DSC_1119 DSC_1116 DSC_1115

DSC_1139 DSC_1142 DSC_1149 DSC_1152 DSC_1161 DSC_1162 DSC_1163 DSC_1167 DSC_1173 DSC_1175DSC_1177 DSC_1193 DSC_1195 DSC_1201 DSC_1211 DSC_1216DSCN0728 DSCN0708

Advertisement