Ετικέτες

, , , , ,

Στις 5 Μαΐου, πέρα από τη γνωστή και μεγάλη γιορτή της αγίας Ειρήνης, υπάρχει και μία άλλη γιορτή, ενός αγίου, ο οποίος πολύ πρόσφατα (11 Μαρτίου 2011) κατατάχθηκε στις τάξεις των Αγίων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για τον Όσιο Εφραίμ του Όρους των Αμώμων (βρίσκεται δυτικά από τη Νέα Μάκρη).

Έζησε κατά τον 15ο αιώνα. Οι γονείς του τον έστειλαν από μικρό παιδί στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Πεντελικού Όρους, πάνω από τη σημερινή Νέα Μάκρη, για να γλιτώσει το παιδομάζωμα και τον εξισλαμισμό. Σε ηλικία 18 ετών έγινε μοναχός και αργότερα ιερέας. Πέρασε όλη τη ζωή του στη Μονή της Μετανοίας του, η οποία καταστράφηκε δύο φορές από τους κατακτητές της Αθήνας.

Τη δεύτερη φορά το 1425 τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν με ιδιαίτερη αγριότητα, μέχρι τις 5 Μαΐου του 1426, όταν παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού.

 

Ο άγιος Εφραίμ είναι ένας από τους νεοφανείς αγίους, καθώς δεν γνωρίζαμε τίποτα γι’ αυτόν μέχρι το 1950, όταν με σειρά οραμάτων εμφανίστηκε στη μοναχή Μακαρία, η οποία με πολλές δυσκολίες κατόρθωσε να κάνει την ανακομιδή των οστών του που στη συνέχεια, με πολύ ευλάβεια, συνέδεσε με κερί. Έτσι, ο σημερινός προσκυνητής προσκυνά τα οστά του αγίου σε λάρνακα, όπως στους αγίους που τα λείψανά τους σώζονται άφθαρτα.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός, καθώς με τις μεσιτείες του επιτελούνται πλήθος θαυμάτων. Οι περισσότεροι πιστοί τον τιμούσαν ως άγιο πολύ πριν από την επίσημη πράξη της κατάταξής του στις τάξεις των Αγίων. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 η λάρνακα με το λείψανό του φυλασσόταν στο ημιϋπόγειο κελλί της μοναχής Μακαρίας, ενώ στη συνέχεια, μεταφέρθηκε, κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στον νεόδμητο Ναό του.

Η Μονή του από το 1995 μέχρι το 2005, περίπου, ταλαιπωρήθηκε από εξωτερικές παρεμβάσεις, οι οποίες προκάλεσαν πολλά προβλήματα και έντονο σκανδαλισμό στους πιστούς. Αποτελεί προσφιλέστατο προσκύνημα και σε αυτή καταφθάνουν πλήθη πιστών, ενώ στον περίβολό της υπάρχει ο τάφος του Φώτη Κόντογλου, ο οποίος κοιμήθηκε το 1960.

 

Ἀπολυτίκιον.
Ηχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
«Εν όρει των Αμώμων ώσπερ ήλιος έλαμψας, και μαρτυρικώς, θεοφόρε, προς θεόν εξεδήμησας, βαρβάρων υποστάς επιδρομάς, Εφραίμ Μεγαλομάρτυς του Χριστού, δια τούτο αναβλύζεις χάριν αεί, τοις ευλαβώς βοώσι σοι, δόξα τῳ δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τῳ σε θαυμαστώσαντι, δόξα τῳ ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα»