Ετικέτες

, , , , ,

 Πέρασε και εφέτος η 8η Μαρτίου, κατά την οποία εορτάζουμε την «Ημέρα της Γυναίκας». Μία σημαντική εορτή κατά την οποία πολλά λέγονται, γράφονται και δημοσιεύονται.

Αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να συμμετέχουμε σε έναν τέτοιου είδους εορτασμό και ποια τα οφέλη που ο κόσμος μας μπορεί να αποκομίσει από αυτόν.

 

Δίχως αμφιβολία το πρόβλημα των σχέσεων των δύο φύλων είναι υπαρκτό: υπάρχει διάσταση, συγκρούσεις και εν πολλοίς καταπίεση.

Γιατί όμως πρέπει τα πράγματα να κινούνται με αυτόν τον τρόπο;

Η απάντηση είναι εύκολη: αιτία όλων αυτών, και πολλών άλλων προβλημάτων, είναι ο εγωισμός του ανθρώπου, όπως αυτός εκφράστηκε με την απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και από το συνάνθρωπό του. Ας θυμηθούμε την πρώτη αντίδραση των πρωτοπλάστων μετά την πτώση: μοναξιά.

 

Με την επιλογή αυτή και τη διακοπή της σχέσης με το Θεό ξεκινά μία οδύσσεια του ανθρώπου μακριά από τις ρίζες του. Τα δύο φύλα από το σημείο αυτό και έπειτα είναι εχθρικά μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ορατά στην καθημερινότητά μας: εχθρότητα, πόνος, καταπίεση, βία, αδικία . . .

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν νόημα εορτασμοί του τύπου «ημέρα του . . .». Όταν αποτελούν μία αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε και να αντιμετωπίσουμε μία δυσχερή κατάσταση με σοβαρότητα, κοιτάζοντας το πρόβλημα με ευθύτητα.

Πολλά έχουν γίνει για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στις κοινωνίες μας, αλλά απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, και σε αυτές που λογίζονται προοδευμένες.

Τα δύο φύλα είναι ισότιμα μεταξύ τους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η Εκκλησία δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώσει αυτό και να προβάλει τη μορφή της γυναίκας είτε μέσα από τη μορφή της Παναγίας είτε μέσα από τις μορφές του πλήθους των αγίων γυναικών είτε με άλλους τρόπους.

 

Ας μην τσιγκουνευόμαστε το σεβασμό που αξίξει η γυναίκα, η οποία αγωνίζεται καθημερινά με πολλούς τρόπους.

Ας μη διστάζουμε να έχουμε ως πρότυπό μας την Παναγία και τις αγίες της Εκκλησίας.

Ας συνειδητοποιήσουμε, τέλος, ότι ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις των δύο φύλων θα έλθει μόνο όταν όλοι παραμερίσουμε τον εγωϊσμό και τη φιλαυτία μας και στραφούμε με αγάπη και σεβασμό στον πλησίον μας.

Χρόνια πολλά!