Ετικέτες

, , , ,

Πλησιάζοντας προς την ημέρα των Χριστουγέννων η Εκκλησία με το αποστολικό ανάγνωσμα που ορίζει από το κεφάλαιο 11 της προς Εβραίους επιστολής της προβάλλει την αναγκαιότητα της πίστεως.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Η σχέση μας με το Θεό πάντοτε προσδιορίζεται από την απουσία λογικών αποδείξεων, αλλά και την ύπαρξη πολλών ενδείξεων, οι οποίες δείχνουν το στίγμα της σχέσης μας μαζί Του και προκαλούν την πίστη μας.

Παράδειγμα πίστης-εμπιστοσύνης αποτελεί ο Αβραάμ, ο οποίος στο άκουσμα της κλήσης από το Θεό δε δίστασε να αλλάξει τη ζωή του και να πορευτεί σε άγνωστο-ξένο τόπο.

Με παρόμοιο τρόπο ο Νώε έγινε περίγελος στους γύρω του, καθώς έφτιαξε την κιβωτό επιμένοντας στην ακατανόητη εντολή του Θεού γι αυτό.

Από αυτά τα παραδείγματα διαπιστώνουμε ότι η σχέση μας με το Θεό, όπως την εκφράζει η ορθόδοξη παράδοση, είναι ένα τόλμημα το οποίο δοκιμάζει και δεν εξασφαλίζει.

Για το λόγο αυτό αν κάποιος πλησιάζει την Εκκλησία για να αποκτήσει ψυχολογικό άλλοθι ή να εξασφαλιστεί λογικά και να βολευτεί ας μη το κάνει καλύτερα, γιατί θα απογοητευθεί.

Καλά Χριστούγεννα!!